Autoverzekeringen

Een autoverzekering is een ruime betekenis voor diverse verzekeringen die allen tot doel hebben de schade aan of veroorzaakt door de eigen auto te verzekeren. In Nederland (en België) is het verplicht om over een autoverzekering te beschikken. Deze verplichting staat geregeld in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WMA).

Drie algemene autoverzekeringen

Een autoverzekering is een verzekering die schade door of met de eigen auto verzekert. Het is verstandig om online te vergelijken welke goedkope autoverzekering voor u het beste is.
We kennen drie verschillende autoverzekeringen:
- Aansprakelijkheidsdekking, ook wel WA-dekking genoemd;
- beperkte cascodekking;
- volledige cascodekking.
Deze autoverzekeringen kunnen uitgebreid worden met aanvullende verzekeringen, zoals inzittenden- of rechtsbijstanddekking

WA-Dekking (Aansprakelijkheidsdekking)

De WA-dekking oftewel de aansprakelijkheidsdekking is wettelijk verplicht volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Naast deze verplichting worden er ook minimale eisen aan de verzekering gesteld. Enkele hoofdpunten van deze autoverzekering zijn de letselschade voor slachtoffers, gebeurtenissen en materiële schade. Daarnaast dekking bij internationale schadekwesties en dekking in landen van de Europese Economische Ruimte.

Volledige cascodekking

Met deze autoverzekering bent u in principe verzekerd tegen alle schade die u met of door uw auto veroorzaakt. Hierbij bent u dus verzekerd tegen schade door botsen, omslaan, slippen, van de weg af raken, te water raken en dergelijke ongevallen. Tevens bent u verzekerd tegen enig ander van buiten komend onheil.

Beperkte cascodekking

De beperkte cascodekking is een aanvulling op de WA-dekking. Over het algemeen gesproken kan worden gesteld dat u met een beperkte cascodekking bent verzekerd tegen schade aan uw eigen auto. Dit is zover deze niet is ontstaan door een aanrijding, botsing, van de weg raken of dergelijke. Normaliter wordt dit omgeschreven als van buiten komend onheil.

Het is belangrijk dat u een goede autoverzekering afsluit. Hiermee bedoelen wij voornamelijk de dekking. Bij aanschaf van een auto bent u verplicht deze te verzekeren. Deze verplichte verzekering heet afgekort: WA welke staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Daarbij kunt u tegen extra premie een grotere dekking nemen. Deze verzekeringen heten veelal wa beperkt casco(wa+) en wa volledig casco(all risk). Bij bijvoorbeeld een wa extra verzekering hebt u een grotere dekking. Vrijwel alle verzekeraars hanteren binnen deze dekking ook brand, storm, ruitbreuk, diefstal en botsing met dieren. Het is verstandig om uw auto jong of oud wel minimaal te verzekeren voor wa extra. Het kan namelijk zo maar eens gebeuren dat u in aanraking komt met schade en wanneer u enkel wa verzekerd bent kan dit wel eens flink raken in uw portemonnee. Wanneer u goed zoekt op het internet kunt u vaak een goede en voordelige wa+ verzekering vinden. De veel gebruikte vergelijkingswebsites voor verzekeringen zijn er in overvloed. Tegenwoordig is het erg verstandig dat u meerdere prijs en kwaliteit vergelijkers gebruikt om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken. Staar niet enkel op de laagste prijs maar kijk ook goed waarvoor u uiteindelijk premie betaalt zodat u bij schade toch dekking heeft.

Wegenbelastingberekening