Is een lease auto voordeliger?

Tegenwoordig is een leaseauto niet alleen weggelegd voor mensen met een auto van de zaak. Een term welke steeds vaker voorbij komt is de term “ privatelease”. Vandaag de dag is privatelease niet de enige manier om voordelig in een auto te rijden. Een goed alternatief om voordelig een auto te rijden is door het afsluiten van een auto-abonnement. Met een auto-abonnement heeft u altijd toegang tot een auto zonder vast te zitten aan de vaste lasten als wegenbelasting en een autoverzekering.

Privatelease

Het grootte voordeel van een leaseauto rijden is natuurlijk dat u zich geen zorgen hoeft te maken of de onderhoudskosten. Bij privatelease is dit niet andere dan bij een normale leaseauto, de gebruiker van de auto hoeft enkel de benzine en wegenbelasting zelf te betalen. Een privatelease oplossing wordt vaak voor een langere tijd aangegaan, het gaat hierbij meestal om een termijn van minimaal twee of drie jaar.<

Bij het aangaan van een privatelease contract moet u echter wel goed opletten. Niet elk privatelease bedrijf werkt met dezelfde methode. Er zijn bedrijven waarbij het eigenlijk een lening is, deze lening zal dan ook op deze manier geregistreerd worden. Een privatelease auto welke geregistreerd staat als lening hoeft niet direct een nadeel te zijn. Wanneer u echter een huis wilt kopen en hiervoor een hypotheek wil afsluiten is dit echter wel een groot nadeel. De “ lening” voor de auto zal meegenomen worden in de berekening waardoor het maximaal te lenen hypotheek bedrag fors lager kan uitvallen.

Auto-abonnement

U zult ze ongetwijfeld wel eens hebben zien rijden, de auto's van bijvoorbeeld Greenwheels. Bij organisaties als Greenwheels kunt u een abonnement nemen op een auto. Hierdoor heeft u altijd toegang tot een auto zonder vast te zitten aan de vaste lasten. Een bijkomend voordeel van een auto-abonnement is dat de wegenbelasting in het abonnement zit waardoor deze niet los betaald hoeft te worden. De auto's welke beschikbaar zijn bij een auto-abonnement zijn vaak de wat kleinere auto's zoals de Toyota Aygo en de Citroen C1.

De voordeligste optie

Uiteraard is de gedachten vaan geen onderhoudskosten erg aantrekkelijk. De vraag is natuurlijk of dit ook de voordeligste optie is. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van verschillende factoren, hierbij kunt u denken aan het aantal te rijden kilometers per jaar en uw eigen leeftijd. Uit verschillende vergelijkingen blijkt dat het voordeel vaak tegenvalt en het niet heel veel voordeliger is om een auto te lease of te rijden via het auto-abonnement. Wanneer er voor wordt gekozen een occasion te rijden en deze zelf te kopen kan dit bij veel gebruik zelfs voordeliger uitkomen dan een auto leasen of rijden met een auto-abonnement.

Conclusie

Bij het maken van een keuze is het belangrijk om uw eigen wensen goed op een rijtje te zetten. Wilt u perse een nieuwe auto rijden, heeft u genoeg reserves om een grootte reparatie te betalen en hecht u veel waarde aan het hebben van een eigen auto. Wat de beste optie is is dus afhankelijk van uw eigen wensen en voorkeuren. Wanneer er regelmatig in de auto gereden wordt zal het in veel gevallen voordeliger zijn om een goed onderhouden occasion te kopen. Wanneer u geen verstand van auto's heeft of u gewoon zorgeloos wilt rijden is een privatelease of auto-abonnement wellicht de beste optie voor u.

Wegenbelastingberekening