Minder autos legere wegen

Steeds minder mensen kiezen ervoor om een eigen auto te hebben. De kosten en minder noodzaak voor een auto zorgt ervoor dat mensen kiezen voor alternatieven. Openbaar vervoer is daarbij een mogelijke oplossing maar het delen van een auto is een ander alternatief dat grote opgang aan het vinden is. Volgens het Duitse Fraunhoferinstituut zal het aantal autos in 2050 gehalveerd zijn. Jongeren zijn de motor achter deze trend. Aanbieder van deelauto's Mywheels zag in een jaar tijd het aandeel jongeren verdubbelen. Jongeren hechten niet meer aan het bezit van een auto, en nemen er geen, als ze er geen nut in zien.

Er zijn verschillende organisaties die deelautos aanbieden. Een van deze organisaties is MyWheels. De Consumentenbond is zeer te spreken over deze organisatie, omdat ze ideeel van aard is. MyWheels gaat het niet om de winst, maar om de vermindering van het aantal auto's. De organisatie hoopt zo meer ruimte te krijgen voor groen en spelende kinderen. Zeker in de grote steden is daarvoor steeds minder ruimte. 
 
Voor de gebruiker van MyWheels zijn er verschillende voordelen. Ten eerste kan de auto aangepast worden aan het gebruik. Voor de schoolexcursie van de kinderen een flinke SUV, voor de aankoop van een groot pakket een busje, en voor een afspraak in de grote stad een klein stadsautootje. Ook betaal je bij MyWheels voor kilometers, en betaal je dus niet als je niet gebruik maakt van een auto. De kosten van de autorit zijn dus vooraf bekend. Als bezitter van een auto kijk je zo tegen een paar honderd euro kosten per maand aan. Veel van deze kosten, zoals verzekeringen en belastingen, blijven doorgaan, ook als de auto op de oprit blijft staan. 
 
Naast de grotere aanbieders, zoals het eerder genoemde MyWheels, zijn er ook particuliere initiatieven. Mensen met en zonder auto vinden elkaar, en maken zelf afspraken over het gebruik en de verdeling van de kosten. Of het Fraunhoferinstituut gelijk gaat krijgen met een halvering van het aantal auto's over een aantal jaren is de vraag, maar dat het concept van autodeling zichzelf stevig aan het verankeren is, staat als een paal boven water. 

Wegenbelastingberekening