Kilometerheffing moeilijk uitvoerbaar?

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de kilometerheffig goed is voor de welvaart, maar moeilijk uitvoerbaar. Het CPB berekende dat een heffing van elf cent per kilometer rendabel is, aldus de NOS. Dit bedrag van 11 cent word dan alleen ge´nd als het erg druk is op de wegen. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat er minder file komt op de wegen en automobilisen sneller kunnen reizen.

 

Uitvoerbaar?

Om deze kilometerheffing in te voeren moet een hoop werk worden verricht, en het kan nog wel eens een duur grapje worden. Een kilometerheffing invoeren op drukken wegen kan een hoop verwarring schoppen voor automobilisten. Ook kan er nog eens een extra kosten post ontstaan als er rekening gehouden moet worden met privacy- en fraudeproblemen. Nog een nadeel van dit plan is dat de kosten van dit kilometerheffing plan bovenop de bestaande wegenbelasting komt, wat weer extra onrust schopt onder de automobilisten.

De discussie over deze kilometerheffing speeld al langer in de politiek. Al zes politieke partijen hebben een variant van dit kilometerheffings plan in hun verkiezingsplan staan. Op Europees niveau pleitte eurocommissaris Bulc laatst voor een kilometerheffing voor de gehele Europese Unie.

Wegenbelastingberekening