Wegenbelasting voor oldtimers

In Nederland is iedereen verplicht om wegenbelasting te betalen wanneer hij een auto bezit. Deze wegenbelasting hangt van vele factoren af. Hoewel de meeste mensen ongeveer evenveel wegenbelasting betalen, betalen eigenaren van oldtimers toch veel minder, want oldtimers zitten namelijk in een andere categorie. Eigenaren van oldtimers betalen hierdoor fors minder wegenbelasting.

De wegenbelasting zorgt ervoor dat de wegen onderhouden en vernieuwd kunnen worden. Iedereen die deelneemt aan het verkeer moet wegenbelasting betalen, want door het gebruik van de wegen worden deze immers ook belast. Door iedere autobezitter wegenbelasting te laten betalen worden de wegen onderhouden en kan iedereen met veel plezier genieten van de wegen.

Voor eigenaren van een oldtimer gelden echter andere voorwaarden. In veel gevallen gelden oldtimers in een andere categorie, hierdoor moeten eigenaren van oldtimers in veel gevallen een ander tarief betalen dan ‘moderne’ auto’s.

De berekening van wegenbelasting voor oldtimers is ingedeeld in drie verschillende categorieën, namelijk voor oldtimers ouder dan 40 jaar, oldtimers tussen de 26 en 40 jaar oud en oldtimers jonger dan 40 jaar op diesel of op LPG.

Oldtimers ouder dan 40 jaar oud hebben een complete vrijstelling van wegenbelasting. Dit geldt voor oldtimers die rijden op benzine, diesel of LPG. Deze vrijstelling geldt ook voor motorfietsen, bussen en vrachtauto’s. Deze vrijstelling houdt in dat eigenaren van deze oldtimers geen wegenbelasting hoeven te betalen.

De laatste categorie geldt voor oldtimers die jonger zijn dan 40 jaar en op diesel of LPG rijden. Deze auto’s betalen wel het normale tarief van de wegenbelasting. Deze regeling is ingezet, omdat er steeds meer oldtimers komen en oldtimers zeer milieuonvriendelijk zijn. Als mensen hun oldtimer gebruiken in het verkeer, dan is dat vele malen slechter voor het milieu dan rijden in een normale moderne auto. Met deze regeling wil de overheid er dus voor zorgen dat mensen een milieuvriendelijke auto aanschaffen.

Oldtimers betalen over het algemeen dus een lager tarief aan wegenbelasting, mits ze op benzine rijden, want oldtimers die rijden op diesel of op LPG betalen wel gewoon het normale tarief. Daarnaast maak het verschil in leeftijd van de oldtimer ook uit, want oldtimers ouder dan 40 jaar hebben een complete vrijstelling van wegenbelasting (ook als ze op diesel of op LPG rijden). Oldtimers jonger dan 40 jaar betalen een gereduceerd tarief aan wegenbelasting.

Wegenbelastingberekening